7x Goede ETF’s voor Grondstoffen / Commodities 2022 (Trackers) (2024)

Beste Happy Investor, wil je diversifiëren t.o.v. je aandelen en/of vastgoed? Exchange Traded Funds voor grondstoffen (commodities) bieden deze kans. Deze markt kent (historisch) lage correlatie met andere activa. In dit artikel vind je 7 goede ETF’s voor grondstoffen. Let wel op dat het instapmoment van groot belang is. Bij een verkeerd instapmoment kan zelfs de meest gediversifieerde commodity ETF forse verliezen van -80% geven.

Naast deze 7 populaire ETF’s voor de grondstoffenmarkt, vind je hieronder ook een overzicht van alle trackers voor verschillende grondstoffen.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

7x Populaire Exchange Traded Funds voor commodities / grondstoffen
Invesco Optimum Yield Diversified Commodity Strategy No K-1 ETF (PDBC)
First Trust Global Tactical Commodity Strategy Fund (FTGC)
VanEck Rare Earth/Strategic Metals ETF (REMX)
SPDR Gold Shares ETF (GLD)
VanEck Gold Miners ETF (GDX)
iShares Silver Trust ETF (SLV)
Global X Uranium ETF (URA)
Overzicht van alle trackers voor grondstoffen
ETF’s voor edelmetalen
ETF’s voor energie
ETF’s voor landbouw grondstoffen
ETF’s voor industriële grondstoffen
Conclusie over succesvol beleggen in grondstoffen met Exchange Traded Funds

7x Populaire Exchange Traded Funds voor commodities / grondstoffen

7x Goede ETF’s voor Grondstoffen / Commodities 2022 (Trackers) (1)

Wat zijn goede Exchange Traded Funds voor grondstoffen? Zoals aangegeven is dit een moeilijke markt. Het instapmoment is van groot belang. Dit is anders dan bij ETF’s voor bedrijven. Goede bedrijven zullen op de lange termijn meer omzet en winst maken. Als gevolg worden zij goedkoper en willen beleggers meer aandelen kopen. De koers zal op de lange termijn hoogstwaarschijnlijk stijgen.

Bij ETF’s voor grondstoffen is dit niet altijd het geval. Hier spelen macro-economische factoren een cruciale rol. Vraag- en aanbod zijn bepalend voor jouw succes binnen deze markt.

Wil je graag beleggen in grondstoffen omwille diversificatie?

Dit zijn 7 populaire en interessante ETF’s voor commodities:

 1. Invesco Optimum Yield Diversified Commodity Strategy No K-1 ETF (PDBC)
 2. First Trust Global Tactical Commodity Strategy Fund (FTGC)
 3. VanEck Rare Earth/Strategic Metals ETF (REMX)
 4. SPDR Gold Shares ETF (GLD)
 5. VanEck Gold Miners ETF (GDX)
 6. iShares Silver Trust ETF (SLV)
 7. Global X Uranium ETF (URA)

Hieronder bekijken we meer details per tracker. Lees het aandachtig, omdat sommige ETF’s beslist risicovol zijn. Kies beleggingen die bij jouw risicoprofiel passen. Lees daarom ook altijd de factsheet en de essentiële beleggersinformatie alvorens je besluit te kopen.

Persoonlijke tip voor beleggen in ETF’s voor grondstoffen

Beleggen in ETFs voor grondstoffen is moeilijk. Deze markten kennen sterke cyclussen. Zij kan in een korte tijd enorm stijgen, om vervolgens vijf of zelfs tien jaar te dalen. -80% verlies op een ETF komt frequent voor. Het is dan ook een beleggingsmarkt op zich. Een waarvoor je vooral kennis nodig hebt van macro-economische ontwikkelingen. En natuurlijk jarenlange ervaring, zoals Ray Dalio.

De beste manier voor beleggen in grondstoffen is niet via een ETF, maar via individuele aandelen. Ik heb hier te weinig ervaring mee. Ik beleg in unieke bedrijven, vooral binnen de technologie sector. De commodity markt is andere koek. Daarom heb ik een abonnement bij Capitalist Exploits. Dankzij hun kennis krijg ik toegang tot de beste aandelen binnen de commodity markt.

Lees deze review over Capitalist Exploits om te begrijpen hoe zij hoge rendementen halen met beleggen in grondstoffen.

7x Goede ETF’s voor Grondstoffen / Commodities 2022 (Trackers) (2)

Invesco Optimum Yield Diversified Commodity Strategy No K-1 ETF (PDBC)

7x Goede ETF’s voor Grondstoffen / Commodities 2022 (Trackers) (3)

De eerste ETF voor grondstoffen uit deze lijst is de PDBC. Dit is een relatief grote tracker met veel spreiding. De strategie van dit fonds is om actief te investeren in futures voor grote commodities en andere financiële activa.

Circa 17,5% van de posities bestaat uit futures in de grootste commodities. Van goud en zilver tot aan olie en aluminium. Het grootste gedeelte bestaat uit posities in de “Invesco Government & Agency Portfolio”. Die portfolio bestaat vooral uit staatsobligaties van de Verenigde Staten.

Deze gediversifieerde ETF voor commodities en V.S. staatsobligaties kan je kopen via Mexem.

First Trust Global Tactical Commodity Strategy Fund (FTGC)

7x Goede ETF’s voor Grondstoffen / Commodities 2022 (Trackers) (4)

DE FTGC is de tweede ETF voor grondstoffen met veel spreiding. Ook dit fonds wordt actief beheerd. De specialisten investeren in futures van 10 tot 35 commodities. De inhoud wijzigt continue, maar de strategie van dit fonds is 100% gericht op grondstoffen. Daarmee geeft deze ETF extra risicospreiding in jouw portefeuille. Grondstoffen hebben een (historisch) lage correlatie met andere activa, zoals aandelen en vastgoed. Het kan voorkomen dat laatstgenoemden dalen, terwijl de FTGC in koers toeneemt. Vanaf 2013 tot 2020 was dit echter geen succes (zie afbeelding).

Zal nu het momentum aanhouden en de koers blijven stijgen? Wat denk jij? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

FTGC is de meest gediversifieerde ETF met 100% posities (futures) in grondstoffen (uit deze lijst).

De inhoud van posities wijzigt in de loop der tijd. Maar de afbeelding hieronder weergeeft een indruk van hoe dit eruit ziet:

7x Goede ETF’s voor Grondstoffen / Commodities 2022 (Trackers) (5)

Bron: ftportfolios.com, oktober 2021

Je ziet dat er veel spreiding is over verschillende grondstoffen. Van sojabonen tot olie. En van koper tot vee (levende beesten…).

Deze gediversifieerde ETF voor commodities kan je kopen via Mexem.

VanEck Rare Earth/Strategic Metals ETF (REMX)

7x Goede ETF’s voor Grondstoffen / Commodities 2022 (Trackers) (6)

REMX is een grondstoffen ETF die hoog rendement heeft gerealiseerd van 2020 tot 2021. Het is onzeker of dit momentum zal doorzetten. Daarbij geeft deze tracker nogal wat risico’s.

Dit fonds investeert in bedrijven. Deze bedrijven moeten minimaal 50% van haar omzet halen uit de rare earth/strategic metal industrie. Dit is een volatiele industrie die grondstoffen levert voor productie van gevorderde technologie. Denk aan lithium als grondstof voor batterijen.

Het risico is hoog. Zij bevat slechts 20 holdings. Waarvan 69% toegewijd aan de top 10. De helft van deze bedrijven zijn beursgenoteerd in China. Onderstaande afbeelding geeft een indruk (dit kan wijzigen in de loop der tijd).

7x Goede ETF’s voor Grondstoffen / Commodities 2022 (Trackers) (7)

Bron: vaneck.com, oktober 2021

Deze grondstoffen ETF is vrij actueel. We zijn niet bekend met deze bedrijven (wat een risico op zich is). Ze zijn allemaal gericht op lithium, kobalt en andere “rare earth” metalen. De vraag naar lithium zal mogelijk blijven stijgen. Immers, de transitie naar elektrisch rijden is nog maar net begonnen. En zo zijn er meer activiteiten rondom duurzaamheid.

Weet jij hoe de markt voor lithium en kobalt eruit ziet? Laat het ons weten in een reactie hieronder

Deze tracker voor grondstoffen kan je kopen via Mexem.

SPDR Gold Shares ETF (GLD)

7x Goede ETF’s voor Grondstoffen / Commodities 2022 (Trackers) (8)

Als de aandelenmarkt gaat crashen zien we de rijken vluchten naar goud. Goud wordt door vele gezien als een “veilige” haven wanneer de wereld crasht. De grootste en meest populaire ETF voor goud is de SPDR Gold Shares (GLD). Deze ETF biedt de kans om direct in de “goudmarkt” te investeren.

Veel beleggers kiezen voor een kleine positie in goud, ongeacht het economisch klimaat. Wanneer de zaken slecht gaan, laten ze typisch gezien haar positie in goud groeien. Hedendaags zou ditzelfde principe kunnen worden toegepast met de Bitcoin. Men wilt dit graag zien als “digitaal goud”, maar of dat ook echt zo is moet nog maar blijken.

Grappig: we horen veel over de energiekosten voor het mijnen van Bitcoin. Maar wat zijn de werkelijke kosten voor het mijnen van goud?

Deze populaire tracker voor goud kan je kopen via eToro

VanEck Gold Miners ETF (GDX)

7x Goede ETF’s voor Grondstoffen / Commodities 2022 (Trackers) (9)

Over het mijnen van goud gesproken. Met de GLD kan je als ETF investeren in de “goudmarkt”. Dit is eigenlijk iets ontastbaars. Wil je beleggen in iets wat meer tastbaar is? Een alternatief is de VanEck Gold Miners ETF (GDX). Deze ETF belegt in goudmijnen over de gehele wereld. De koers is gekoppeld aan de actuele goudprijs.

Op dit moment heeft deze ETF posities in 55 goudmijnen. De top 10 maakt 63% van het totaal uit. Qua spreiding is het oké. Het betreft goudmijnen in Canada, V.S., Australië en meer. Volgens de essentiële beleggersinformatie krijgt dit fonds een risicoscore van 7 op 7.

7x Goede ETF’s voor Grondstoffen / Commodities 2022 (Trackers) (10)

Bron: vaneck.com, oktober 2021

Wat is het voordeel van een ETF voor goudmijnen vs. een ETF voor goud? Het voordeel kan zijn dat bepaalde goudmijnen goed presteren als bedrijf. Denk aan goed management, effectieve supply chain, et cetera. Een ander voordeel is wanneer een bepaald goudmijnbedrijf stuit op nieuwe goudmijnen. In dit geval kunnen ze meer goud produceren, en dus meer goud verkopen.

Desalniettemin is de koers van deze ETF sterk gekoppeld aan de actuele goudprijs. Stel dat een goudmijnbedrijf excellent presteert, maar de goudprijs blijft maar dalen. Op een gegeven moment houdt het op. Verliezen lopen op. Goudmijnbedrijven gaan failliet.

Als je al in goudmijnen wilt investeren, lijkt het mij logischer om voor één goudmijn bedrijf te gaan. Zoals Warren Buffet voor Barrick Gold Corporation heeft gekozen. Maar wij zijn geen Warren Buffet. Investeren in één goudmijnbedrijf is bijzonder risicovol.

Is er nog een alternatief?

Ja, de ETF genaamd VanEck Vectors Junior Gold Miners (GDXJ). Dit fonds richt zich op circa 100 kleine goudmijnbedrijven die nog in ontwikkelingsfase zit. Dit betekent nog hoger risico, maar potentieel hoger rendement. Je kan de twee vergelijken alsof het large caps vs. small caps zijn.

Beide trackers kan je kopen via DEGIRO

iShares Silver Trust ETF (SLV)

7x Goede ETF’s voor Grondstoffen / Commodities 2022 (Trackers) (11)

We hebben een ETF voor de goudmarkt gezien. De iShares Silver Trust is hetzelfde, maar dan voor zilver. Met deze ETF kan je beleggen in de onderliggende waarde van zilver. Ook deze belegging wordt gezien als een hedging tegen inflatie.

Ook voor zilver als grondstof heb je de mogelijkheid om in mijnbedrijven / zilvermijnen te investeren.

Zowel de GLD (voor goud) als de SLV (zilver) kan je kopen bij eToro. Dit geeft je in ieder geval exposure in de twee meest populaire edelmetalen.

Global X Uranium ETF (URA)

7x Goede ETF’s voor Grondstoffen / Commodities 2022 (Trackers) (12)

De risicovolle Global X Uranium ETF (URA) is gericht op bedrijven die actief zijn binnen de sector van Uranium. Het betreft 45 posities. De spreiding is oké, al is het natuurlijk enkel gericht op uranium.

7x Goede ETF’s voor Grondstoffen / Commodities 2022 (Trackers) (13)

Bron: https://www.globalxetfs.com/funds/ura/, oktober 2021

Uranium lijkt nog een opmars te kunnen maken. Hedendaags is dit al in volle gang voor een andere grondstof: kool. Kennelijk is er wereldwijd steeds meer te kort aan kool. Ja, klinkt primitief. Maar opkomende landen als India en China maken hier nochtans veel gebruik van. En overigens ook Westerse energiecentrales.

Beleggen in kool is tegenstrijdig met de sterke opmars van duurzaamheid. Maar dat is nu net het punt. Wanneer je belegt waar andere angstig zijn, dan ben je een dwaas ofwel slimmer dan de rest. Grappig weetje: in 2020 is de enige kool ETF gesloten (VanEck Vectors Coal ETF). In dit geval zou je het via individuele aandelen kunnen aanpakken.

Binnen de Insiders beleggingsrapporten van Capitalist Exploits ontvang je 60+ beleggingen van individuele aandelen om hoog rendement in de grondstoffenmarkt te halen.


Overzicht van alle trackers voor grondstoffen

Het is ook mogelijk om in andere grondstofmarkten te beleggen. Hieronder vind je een overzicht van vrijwel alle trackers voor grondstoffen.

Zorg ervoor dat je veel kennis hebt van de commodity markt alvorens je instapt.

Er zijn gerenommeerde beleggingsexperts die hun kennis over de grondstoffenmarkt delen. Zij hebben een team samengesteld. Iedere week delen ze nieuws omtrent grondstoffen. Ook geven ze dan 5 interessante aandelen. En je vindt er meerdere thema’s met individuele aandelen om in te beleggen. In totaal 60+ aandelen binnen de markten van kool, uranium, koper, natural gas, goud, zilver, shipping, offshore, en veel meer.

Meer weten over deze beleggingsexperts? Klik hier voor meer informatie.

Tip: schrijf je in op de nieuwsbrief om interessante ontwikkelingen van commodities te blijven volgen.

ETF’s voor grondstoffen: edelmetalen

Dit zijn populaire ETF’s of ETN’s voor edelmetalen:

 • Goud (GLD)
 • Zilver (SLV)
 • Platinum (PPLT)
 • Palladium (PALL)

Zoek via Google op de ticker voor meer informatie.

ETF’s voorgrondstoffen: energie

Dit zijn populaire ETF’s of ETN’s voor energie en olie:

 • Brent Oil (BNO)
 • Benzine / Gasoline (UGA)
 • Olie (USO)
 • Aardgas / Natural Gas (UNG)

Zoek via Google op de ticker voor meer informatie.

ETF’s voor grondstoffen: landbouw

Dit zijn populaire ETF’s of ETN’s voor landbouw grondstoffen:

 • Biogrondstoffen (FUE)
 • Koffie (JO)
 • Suiker (CANE)
 • Mais (CORN)
 • Graan (GRU)
 • Soyabonen (SOYB)
 • Tarwe (WEAT)
 • Cacao (NIB)

Zoek via Google op de ticker voor meer informatie.

ETF’s voor industriële grondstoffen

Dit zijn populaire ETF’s of ETN’s voor industriële grondstoffen:

 • Staal (SLX)
 • Aluminium (JJU)
 • Koper (JJC)
 • Nickel (JJN)

Zoek via Google op de ticker voor meer informatie.

Conclusie over succesvol beleggen in grondstoffen met Exchange Traded Funds

In dit artikel hebben we 7 goede ETF’s voor grondstoffen / commodities besproken. Er is rekening gehouden met variatie tussen lager en hoger risico. Ook is gekeken naar welke populair zijn, en welke eventueel toekomstgericht zijn zoals uranium en kool.

Op dit moment lijkt de VanEck Rare Earth/Strategic Metals ETF (REMX) het meest interessant om hoger rendement te behalen. Helaas geeft dit fonds ook een hoog risico. Bovendien kennen wij de bedrijven niet binnen dit fonds. Dit is wel een voorwaarde. Je moet de holdings van de ETF kennen alvorens je erin stapt. Anders weet je niet waar je geld in investeert 😉.

De meest veilige keuze is wellicht de First Trust Global Tactical Commodity Strategy Fund (FTGC). Daarmee krijg je exposure in futures van veel grondstoffen.

Tot slot kan het nuttig zijn om kleine posities op te nemen in de ETF’s voor goud en zilver. Dit wordt gezien als hedge tegen de inflatie. Goud lijkt daarbij de beste keuze gezien het rendement uit het verleden. Dit is natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar goud lijkt meer waardevol dan zilver.

Hoe dan ook. De grondstoffenmarkt is moeilijk en anders dan de aandelenmarkt. Het instapmoment is nog meer van belang. Sommige commodity ETF’s staan jarenlang op -80% rendement. Wees voorzichtig.

Ken jij nog andere goede ETF’s voor grondstoffen? Laat het ons hieronder weten!

As an enthusiast and expert in the field of investing, particularly in commodities and Exchange Traded Funds (ETFs), I can confidently provide insights into the concepts discussed in the provided article.

The article primarily focuses on guiding Happy Investors on diversifying their portfolios by investing in commodities through ETFs. The author emphasizes the historical low correlation of the commodities market with other assets, making it an attractive option for diversification.

Here are the key concepts and information covered in the article:

 1. Introduction to Commodities ETFs:

  • The author introduces the idea of diversifying investments with commodities, highlighting their historically low correlation with other assets like stocks and real estate.
 2. 7 Popular ETFs for Commodities:

  • The article lists seven popular ETFs for commodities, each with its unique characteristics and risk profiles. These include:
   • Invesco Optimum Yield Diversified Commodity Strategy No K-1 ETF (PDBC)
   • First Trust Global Tactical Commodity Strategy Fund (FTGC)
   • VanEck Rare Earth/Strategic Metals ETF (REMX)
   • SPDR Gold Shares ETF (GLD)
   • VanEck Gold Miners ETF (GDX)
   • iShares Silver Trust ETF (SLV)
   • Global X Uranium ETF (URA)
 3. Importance of Entry Timing:

  • The author emphasizes the significance of choosing the right entry point into the market, cautioning that a wrong entry could lead to substantial losses, even up to -80%.
 4. Diversification and Macro-Economic Factors:

  • The article underscores the importance of macro-economic factors in commodity ETFs, stating that unlike stocks, the success in commodities relies on factors like supply and demand.
 5. Personal Tips and Recommendations:

  • The author shares personal tips for investing in commodity ETFs, highlighting the difficulty of these markets due to strong cycles. The recommendation is to have knowledge of macro-economic developments and years of experience, akin to renowned investor Ray Dalio.
 6. Detailed Analysis of Selected ETFs:

  • The article provides in-depth analysis and details for selected ETFs, such as PDBC, FTGC, REMX, GLD, GDX, SLV, and URA, including their strategies, holdings, and potential risks.
 7. Overview of All Commodity Trackers:

  • The article categorizes ETFs based on commodity types, including those for precious metals, energy, agriculture, and industrial commodities.
 8. Conclusion and Investment Strategies:

  • The conclusion suggests that investing in commodities is challenging and requires careful consideration. The author recommends individual stocks over ETFs for commodities, and a subscription to Capitalist Exploits for insights into the commodity market.
 9. Additional Information on Commodities:

  • The article provides additional information on popular commodities such as gold, silver, uranium, and their corresponding ETFs.
 10. Expert Opinions and External Resources:

  • The author recommends seeking information from experts and subscribing to newsletters for continuous updates on commodity markets.

By thoroughly covering these concepts, the article aims to guide investors in making informed decisions when considering commodities and ETFs for their investment portfolios.

7x Goede ETF’s voor Grondstoffen / Commodities 2022 (Trackers) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 6017

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.